dimecres, 11 d’abril del 2012

Brewant fora de casa

Aquesta setmana santa l'hem passat en un refugi de muntanya en que el guarda es un bon amic nostre. Aprofitant que tindríem uns dies lliures i temps de sobra, vàrem aprofitar per fer una cocció/taller en el mateix refugi.

Vàrem elaborar una Scotish Export Ale. Vaig pensar que com tindria algú de públic estaria bé fer una cervesa amb diferents malts pera poder comentar una mica sobre els diferents tipus que existeixen.

Així doncs el primer de tot, va ser molturar el gra amb  lo qual alguns van apuntar-se  a fotre-li a la manivel·la. El macerat el vàrem fer per infusió simple a 66º durant 90 min. amb la qual cosa vàrem tenir temps per pendren's les primeres birretes del dia mentre es transformaven els sucres del gra.

Afegint el gra per el macerat
El següent pas va ser el recirculat, així que amb un parell d'ajudants i  jerra en mà cadascun d'ells, ens vàrem dedicar durant els següents 15-20 minuts a treure most per l'aixeta i retornar-lo a l'olla fins a aconseguir un most força més transparent.

Per el rentat, vàrem utilitzar el mètode del simple sparging fent una pila amb uns cubells de pintura que hi havia per allà (quelcom no massa higiènic Però efectiu). El rentat es va allargar durant quasi 45 min., ja que volia obtenir most el màxim de filtrat i net possible.

Recirculat amb simple sparging
Vàrem parar de rentar el gra quan la densitat del most de sortida estava sobre els 1010-1008 més o menys i vàrem posar l'olla al foc per bullir i llupolitizar.

Refredant el most
La DO en aquest punt era de 1042 aproximadament. Mentre l'olla pujava de temperatura vàrem aprofitar per dinar una mica. De tornada a l'olla, el procés d'ebullició estava quasi llest per començar, així que vaig preparar les quotes de llúpol en tres bosses de tela i vaig anar retirant l'escuma de porqueria de la superfície de l'olla. L' ebullició va durar 60 minuts, en els quals varem afegir els llúpols als 60, 15 i 5 minuts.

Per refredar, vàrem traslladar l'olla fora per poder utilitzar la mànega de l'hort i empalmar-la al serpentí d'immersió, amb el qual vàrem trigar uns 20 minuts a refredar a 20 ºC. Un cop refredat el most llupolitzat, i ja al fermentador, vàrem afegir-li un sobre de llevat sec sense rehidratar. Vàrem oxigenar bé i varem posar el fermentador al taller, on es quedarà per fermentar durant almenys set dies en primari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada