dilluns, 24 d’octubre del 2011

22ª Producció (PALE ALE) - [Jurassik - T-Rex]

Avui he cuinat la meva primera cervesa 'tot gra'. El procés ha sigut llarg. Per sort no ha sigut complicat (o al menys aquesta es l'impresió que m'ha donat), però si que he vist algunes coses que haig de cuidar i polir per a próximes elaboracions.

Era tambén la primera elaboració en el nou espai de la cervesera. (el garatge) i la veritat es que reconec que estava molt acostumat a la cuina i se me'ha fet una mica extrany, ja que  tot i disposar de més espai, se m'ha fet petitissim degut a que no disposava del llarg márbre que tinc a la cuina. Tindré que buscar algún tipus de taula auxiliar o quelcom semblant.

Dimecres 12 d'Octubre


Procés de molturat
1.- Molturat

El dia ha començat amb la moltura del gra, estrenant per a tal efecte el moli que vaig comprar. La veritat es que va molt bé he trigat uns 25 minuts en moldre poc més de 5 quilos de malta (i crec que puc trigar menys)

2.- Macerat

Mientre molturava el gra, l'aigua ja s'escalfaba a l'olla eléctrica (16 litros). El següent pas ha estat afegir la malta la olla ja a Tª (71ºC segons la recepta). Aquesta la he anat tirant poc a poc i remenant bé amb la pala per que no fes grumolls. Ja amb tota  l'engranada  a l'olla prenc la temperatura que està a 65ºC exacte, amb la qual cosa ajusto el termostat i tapo l'olla deixant macerar durant 45 minuts. Durant aquest temps comprobo un parell de vegades que la temperatura es mantingui igual. Passat aquest temps pujo la temperatura a 77ºC per trencar les cadenes enzimàtiques durant uns minuts.
Filtrat després de macerar

3.- Recirculat i Rentat

En aquesta fase tenía molts dubtes així que obro la vàlvula i recullo el líquid retornant-el de nou a l'olla. Aquest procés el faig varies vegades. (Més tard descubriría que l'aixeta hauria d'haber-la obert molt més lentament, ja que jo el vaig obrir a tope). Després d'alguns litres de recirculat, el most seguía sortint encara una mica tèrbol. De tota manera penso que ja está llest i passo a la fase de rentat, regant el gra amb aigua calenta a 80ºC. Afegeixo aproximadament uns 25 litres. Prenc la densitat que està a 1045 (ja corregida), perfecte, tot i que m'han sortit un parell de litress menys  dels que necessitaba.

4.- Ebullició

Etapa de ebullición
Després d'una aturada per dinar, poso l'olla a bullir amb la qual el most es refreda una mica i trigo més en escalfar els 25 litres que tinc a l'olla. Al començar a bullir afegeixo la primera quota de llúpol que estarà bullint 60 minutos. Les altres quotas les afegeixo a los 15 min. i 5 min. abans d'acabar respectivament. Després d'aquesta última, paro l'olla i preparo el serpentí refredador.

5.- Refredament

poso el serpentí previament esterilizat en l'olla i en 30 minuts consegueixo baixar a uns 20ºC.

6.- Fermentació.

Buido el contingut de l'olla a un fermentador plàstic i comprobo que tinc uns 20 litres amb una D.O. de 1049 (la recepta deia 1050) amb lo que estic més que satisfet. Oxigeno vigorosament el most,  tiro el llevat sense rehidratar i remeno de nou. Coloco el fermentador a la 'sala de fermentació'. La temperatura està a 25ºC.


Dimarts 18 d' Octubre


Com que feia un parell de dies que no hi habia activitad a l'arilock, decideixo trasvasar per clarificar. La densitat demostra que ja ha acabat la fermentació ja que l'hidrómetre marca un valor de 1012. Passo la cervesa a garrafes de 8 i 5 litres i les poso a la nevera a uns 2ºC aproximadament, on passaran un parell de dies.

Dijous 20 d'Octubre

Avui he embotellat la cervesa. Per al  primming he preparat un almíbar de 6gr/L pero al final per problemas organizatiuos he afegit el sucre a mà, ampolla per ampolla. Esterilitzades les ampolles i demés utensilis, he tret les garrafes de la nevera per embotellar. En total han sortit 65 ampolles de 25 Cl.

FITXA:

Tipus: PALE ALE
Marca: JURASSIK
Malts: Pale Ale i Crystal
Llúpols: E.K. Goldings (60,15,5)
Adjunts: ---
Llevats: Safale S-04 11,5 grs. 
D.O: 1049
D.F: 1010
Quantitat: 18 Litres
ABV: 5,2%
Fermentació: 4 dies 15 hores a 24-25ºC aprox.
2ª fermentació: 48 hores entre 0-2ºC 
Dry Hopping: ----
Primming: 110 grs de sucre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada