dimarts, 3 de gener del 2012

25ª Producció - (DRY STOUT) - [Jurassik - Darth Vader]

Per la quarta producció amb 'tot gra' he canviat de recepta i estil. M'he decantat per una Dry Stout o per als no iniciats una 'Guiness' 

El resultat ha sigut més que satisfactori amb  una D.O. una mica per sobre del que buscava en principi i una eficiència que ronda el 55%  

Prenent la Tª durant el macerat
Diumenge 11 de Desembre 

Aquest cop he cambiat la ubicació de l'olla, posant-la en un vell moble que es més baix que el que utilitzava fins ara (50 cm d'alçada aprox.) i que m'ha anat de fàbula per poder remoure bé el most i treballar millor.

Per el macerat utilitzem malts pale de base, chocolate, roasted barley una mica de malt de blat. La molta crec que ha sortit força bé, tot i que  tinc alguns dubtes sobre com ha quedat el blat.

Macerem amb 18 litres d'aigua que he escalfat a 78ºC (gran error, ja que al tirar el gra he treballat una bona estona amb temperatures sobre els 68-69º) la temperatura per 18l hauria d'haver sigut de 73ºC.

Tot i això el macerat ha sigut més que correcte. Aquest cop he remenat molt l'engranada i he deixat macerar uns 60 min. Posteriorment he fet un mash-out a 77-78ºC.

El recirculat ha durat uns 15-20 minuts, i el rentat del gra, que he fet també manualment al igual que l'ultima vegada, he trigat uns 35 minuts a fer-lo. aquest cop no vaig aixecar bossa de macerat si no que he recirculat i rentat amb la bossa dintre de l'olla. He comprovat que tinc algun problema en fer-ho així, ja que la bossa s'enganxa a la boca de l'aixeta i s'embussa.

La D.O obtinguda ha estat de 1048, més que correcte per al nostre objectiu.

Ja amb el most a l'olla, el porto a ebullició. Segons la recepta els llúpols a utilitzar eren E.K. Goldings per amargor i aroma, però en una nota de tasta a peu de recepta deia que seria bo afegir una mica de llúpol també per l' aroma, per tant, li he afegit uns 30 grs. també de E.K. Goldings. Avui he utilitzat les bosses per llúpol, ja que m'he oblidat de muntar el filtre en l'olla.

En acabar el procés tinc una D.O. de 1054 en el fermentador, al qual li afegeixo el llevat rehidratat prèviament amb 1 litre del mateix most. Segons la recepta la D.O hauria d'estar estar rondant els 1050. Decideixo deixar-lo en 1054 i que tingui una miqueta més de 'chicha'.

Dijous 15 de Desembre

Tot i que l'airlock segueix tenint moviment, prenc la mostra pertinent de most que té una densitat de 1020, per tant, encara li queda per fermentar uns dies abans de trasvassar a secundari.  

Dimecres 21 de Desembre


Avui he pres una nova mostra de densitat, la qual m'ha donat un valor de 1016. Tot i que encara hi ha una mica de moviment a l'airlock decideixo trasvassar al secundari. Per cert que de gust estava brutal!

Dimecres 28 de Desembre

Després d'una setmaneta en secundari decideixo embotellar. Faig un almívar de 6gr/L. per el primming i embotello un total de 48 ampolles de 33 Cl., 6 de 50 Cl i una de 66 Cl., en total 19'50 litres.


FITXA:

Tipus: DRY STOUT
Marca: JURASSIK
Nom: DARTH VADER
Malts: Pale Ale, Chocolate, Roasted Barley i Blat
Llúpols: E.K. Goldings (60,15,5)
Adjunts: ---
Llevats: Safale S-04 11,5 grs. 
D.O: 1054
D.F: 1016
Quantitat: 19'50 Litres
ABV: 5'2%
Fermentació: 10 dies 15 hores a 20ºC aprox.
2ª fermentació: 7 dies 10 hores a 20ºC  
Dry Hopping: ----
Primming: 6 g/L.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada