dilluns, 12 de desembre del 2011

24ª Producció - (PALE ALE) - [Jurassik - Raptor]

Per aquesta tercera elaboració, he decidit tornar a repetir la Pale Ale, ja que l'anterior producció m'havia deixat un mal regust de boca, sobretot per el problema amb la D.O tan baixa.

El resultat ha estat molt millor tot i que crec que encara hi ha marge per millorar, ja que he passat d'una eficiència del 42% en el passat lot a un 52% en aquesta. Així doncs encara espero millorar i mirar de rondar resultats d'almenys sobre el 60-65%. 

Divendres 09 de Desembre 

He seguit la mateixa recepta que en els dos lots anteriors malts pale i crystal. Aquest cop he 'mimat' una mica més el molturat del gra cuidant una mica més el procés.


Procés d'ebullició del most
El macerat l'he fet amb 16 litres d'aigua a l'olla i a una temperatura de 65ºC. Aquest cop he remenat l'engranada més frecuentment que en l'anterior maceració.

Als 60 minuts paro l'olla. Hauria d'haber fet el Mash-Out a 77ºC però no hi he pensat. Això no sé com afectarà a la cervesa i si realment es gaire important o no. 

He recirculat durant uns 15 minuts, i he rentat el gra durant uns 35 minuts. Per recircular i rentar, he aixecat la bossa de macerat uns mil·límetres del fons de l'olla de forma que no toqués l'aixeta. A continuació vaig regar amb agua calenta a uns 80ºC. Aquest cop he solucionat el problema de l'agua calenta per al rentat omplint la nevera de càmping que manté millor la temperatura que no pas un fermentador.
La densitat en aquest punt del procés ha sigut de 1036, més que correcta per al nostre objectiu.

Preparo el most per bullir. Aquest cop he decidit de canviar el llúpol que en aquest cas serà un Cascade  per les tres quotes. El llúpol l'afegeixo directament a l'olla sense bosses, ja que tinc un filtre de rentadora que va collat directament a l'aixeta i que avui provo per primer cop.

Rehidratant el llevat
En acabar l'ebullició, tinc una D.O. de 1045 en el fermentador, una mica per sota del que buscava, però dintre dels marges de l'estil, amb la qual cosa em declaro prou satisfet amb el resultat. Per acabar, he afegit  el  llevat  que havia  rehidratat anteriorment amb 1 litre de most que he guardat de la maceració.


Dimarts 13 de Desembre

He pres una mostra de most per medir la densitat, ja que la fermentació gairebé sembla haver acabat. L'hidròmetre marca un valor de 1010 a 15ºC, que corregit serien 1009. Així que decideixo que en un parell de dies la passaré a secundari.  

Dijous 15 de Desembre

Trasvasso la cervesa a garrafes de 5 litres per passar a secundari. La densitat ha baixat fins a 1007. Les deixo fora de la nevera a 15-16ºC durant uns dies, abans de posar-les en fred.   

Dijous 22 de Desembre

Passo la cervesa a la nevera per que estigui unes 48h mínim i per que estigui entre -2º i 0º abans d'embotellar.

Dissabte 24 de Desembre

Dia d'embotellat. He preparat un almívar de 6gr/L. per al primmimng per afegir-lo a la cervesa i embotello sense problemes unes 50 ampolles de 33 Cl.

FITXA:

Tipus: PALE ALE
Marca: JURASSIK
Malts: Pale Ale i Crystal
Llúpols: Cascade (60,15,5)
Adjunts: ---
Llevats: Safale S-04 11,5 grs. 
D.O: 1045
D.F: 1010
Quantitat: 19 Litres
ABV: 4,7%
Fermentació: 3 dies 15 hores a 16'5ºC aprox.
2ª fermentació: 7 dies a 18-19ºC i 65 hores entre 0-2ºC 
Dry Hopping: ----
Primming: 6 g/L.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada