dilluns, 5 de desembre del 2011

23ª Producció (BITTER) - [Jurassik - Eriker]


La Segona Cocció 'tot gra "no ha estat del tot satisfactòria. La recepta seguir havia de ser pràcticament la mateixa que l'anterior, però,tot i havent mimat els processos on  crèiem haver fallat el primer dia, el resultat ha estat força decebedor.

No és dolent en el sentit  de que la cervesa sigui dolenta o que tingui mal aspecte, si no dolent sobretot perquè l'objectiu era repetir l'anterior cervesa el millor possible i millorar-la encara mésl.

El fet es que la DO em va quedar molt, molt baixa, 1036 quan hauria de rondar els 1050, amb el que evidentment alguna cosa va fallar. És possible que el problema de tant baix rendiment pugui estar en que la mòlta del gra no fos la correcta, que en lel macerat no es va remoure el gra el suficient, o que en rentar el gra no sabéssim fer-ho de forma correcta. En fi intentarem solucionar-ho la propera vegada.


Dissabte 19 de novembre


1 -. Mòlta

Com l'anterior vegada, el primer és preparar el gra és passant-lo per El molí corona. Veient -ne el funcionamient m'he adonat que amb el moviment s'afluixa, així que he pensat de provar de posar-hi un parell de molles en els cargols laterals perque facin força a veure si millora i eviten el moviment i el conseqüent 'desajust'. A veure si trobo alguna molla solitaria en algún racó per la propera, si no potser podrien valer unes volanderes que facin de gruix.


2 -. Macerat

Tenía l'aigua a l'olla des del dia anterior, per que s'en  evapoés una mica el clor, així que enxufo i poso el termostat a 71ºC que es el que em demana la recepta. A continuació i un com comprobada la Tª amb el termómetre, afegim la malta poc a poc i remenem be amb la pala per tal que no es facin grumolls. Al cap d'una estona  prenc denou la temperatura que està a 65ºC., ajusto el termostato i tapo l' olla. Durant l'estona que dura el macerat he comprobat varies vegades la Tª que siempre rondaba una mica per sota de 65ºC, al intentar pujar una mica he tingut algún pic de 68ºC però be una cosa puntual suposo. Acabat de macerar he apujat la temperatura a 77ºC uns deu minuts mientres preparo tot per recircular.

3.- Recirculat i rentat

Bueno, com que en l'anterior vegada crec la vaig cagar fort en aquest pas, vaig prendre'm-ho amb molta calma. he Recirculat durant aproximadament mitja hora, la veritat es que el most ha sortit molt més clar que en l'anterior tot s'ha de dir, i en un principi tot sembla anar sobre  rodes. Tenia un cubell a punt amb l'aigua calenta, aquest es un altre gran problema que haig de solventar, ja que trigo molten escalfar tanta aigua, ja que l'altre olla que tinc es de tan sols 10 litres i haig  de fer 3 tandes de 8-9 litres. Al final puc rentar amb uns 20 litres d'aigua a uns 75ºC més o menys, ja que al afegir els ultims 10 litres els primers ja s'havien refredat una mica. Un altre tema a solucionar.
Paro de rentar quan tinc uns 25 Litres a l'olla, ja que el most m'està sortint molt i molt clar i em temo que estic omplint massa (tot i que segons la recepta hauria de rentar fins a tenir-ne 28).Prenc la densitat, la qual esta molt baixa baja 1020 ja corregida, quan hauria de rondar els 1035.

4.- Ebullició

Després de rentar una mica l'olla hi a tiro el most i ho poso a bulir. La veritat es que no puc pas tirar-lo tot dins, així que guardo un parell de litres, ja que tinc l'olla a tope i em fa por  que al bullir, aquesta vesi. Al arrancar a bullir afegeixo la primera quota de llúpol. Aquest cop afegeixo algo de llúpol extra en las tres quotas. A part del E.K. Godings de la recepta, afegeixo una mica de Fuggles que tenia ja bastant vell a cada una de las tres quotas. Com en l'anterior cocció els temps són de 60, 15 i 5 min. respectivament. Després de l'última, paro l'olla i poso la tapa a l'olla pera que no es volatilitzin tant els aromes (tot i que tinc que destapar una mica, ja que amb la tapa se'm vessa unamica el most).

5.- Refredament

He  seguit el procés quasi calcat de l'anterior elaboració. Aquest cop he trigat uns 20 minuts a refredar a uns 18-20ºC.

6.- Fermentació.

Trasvasso al fermentador i comprovo que tinc 20 litres amb una D.O. de 1036 molt per sota  del que hauria d'haber sortit. Oxigeno bé el most deixant que faci espuma per gravetat i tiro el llevat previament rehidratat amb una mica d'aigua esterilitzada. Acabo el procés posant el fermentador a la 'sala de fermentació'. La temperatura de la qual està a 20ºC.


Dimarts 22 de Novembre


Ahir vaig veure que l'activitat en el fermentador s'habia aturat i el nivell del líquid de l'arilock s'habia anivellat, així que he pres la densitat per veure com anava la cosa. El valor marcat per el densimetre ha sigut 1010, amb la qual cosa dono pràcticament per concluïda la fermentació primaria.

Dimecres 23 de Novembre

Como ahir la densidad era ja molt baixa, decideixo prendre una nova mostra i passar a secundari. La densitat està rondant els 1008. Passo la cervesa a garrafes de 5 litres. De moment les deixo fora de la nevera a 18-19ºC uns dias per comprobar si segueixen treballant els llevats i per consegüent comprobar si hi ha un descens notable de la densitat.   

Dimecres 30 de Novembre

Després d'una setmana en secundari passo les garrafes a la nevera a unos 0ºC,  a on passaran un parell de días per que se'n precipitin els llevats morts i es clarifiqui abans d'embotellar.

Dissabte 3 de Desembre


Dia de  embotellat. Per al primming he preparat un almíbar de 6gr/L. He passat la cervesa de les garrafes de 5 Litres al cubell d'envasat i li he afegit l'almívar. L'embotellat ha transcurregut sense problemes. Total de la Producció 78 ampolles de 25 Cl.

FITXA:

Tipus: PALE ALE
Marca: JURASSIK
Malts: Pale Ale i Crystal
Llúpols: E.K. Goldings i Fuggles (60,15,5)
Adjunts: ---
Llevats: Safale S-04 11,5 grs. 
D.O: 1036
D.F: 1008
Quantitat: 20 Litres
ABV: 3,7%
Fermentació: 3 díes 15 hores a 20ºC aprox.
2ª fermentació: 7 dies a 18-19ºC i 65 hores entre 0-2ºC 
Dry Hopping: ----
Primming: 6 g/L.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada